Örtteer för detox

Naturens skafferi är fyllt med intressanta örter och växter med olika egenskaper. Många av dem passar speciellt bra i samband med renande kurer och detox och att brygga en god kopp te med dessa växter är både ett gott och smidigt sätt att ta till vara på växternas utrensande egenskaper.

örtteEtt te som är gjort på enbart torkade växter, örter och frukter brukar benämnas örtteer. För att få kallas örtte måste majoriteten av teets innehåll utgöras av örter. I vissa fall kan ett örtte innehålla teblad från tebusken, men ofta innehåller de enbart torkade växter. Örtteets ingredienser baseras på vilken effekt man vill att det färdiga teet ska ha. Många örtteer baseras på ingredienser som har effekt på matsmältningssystemet och tack vare detta kan teerna användas i samband med renande kurer för att stimulera kroppens reningsprocess.

Typiska örter att använda i samband med detox är maskros, nässla, lakritsrot och ingefära. När du dricker örtte i syfte att rena kroppen är det viktigt att du väljer ett koffeinfritt örtte – ett örtte som alltså inte innehåller teblad, utan enbart torkade växter och örter. Det är också viktigt att du väljer ett te som enbart innehåller naturliga ingredienser som är ekologiskt odlade. Anledningen är att du med detoxkuren vill rena kroppen från gifter, och för att lyckas med det är det viktigt att allt du äter under din detox är fritt från just gifter. Ett ekologiskt örtte är fritt från kemikalier och rester av bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket är exempel på gifter och restprodukter du vill rena kroppen på.

I tabellen nedan hittar du exempel på örter som är effektiva i samband med detox. Du ser även vilka effekter örterna ger i kroppen. Ta hjälp av tabellen nedan för att hitta rätt detox te för dig.

Ört Egenskap
Maskros Innehåller bitterämnen som kan ha positiva effekter på matsmältningen.
Nässla Vätskedrivande, avgiftande, stöd vid matsmältning.
Pau d´Arco Stimulerar matsmältningen och levern
Lakritsrot Kan främja celltillväxt i magsäcken, stärkande
Ingefära Stimulerar matsmältning, renande för mage och tarm
Fänkål Stimulerar matsmältning
Pepparmynta Minskar produktionen av saltsyra i magsäcken, motverkar problem med matsmältningen, kan verka inflammationshämmande i gallblåsa
Persiljerot Matsmältningsfrämjande, urindrivande
Anis Kramplösande för mage och tarm, positiva effekter på matsmältningen
Kamomill Positiva effekter vid matsmältningsproblem

Gör ditt eget detox te

Har du svårt att hitta ett örtte som passar dig och din detox kan du enkelt göra ditt eget detox te. Ta hjälp av naturens apotek och plocka de örter och växter du vill ska ingå i ditt te, låt dem torka och tillsätt sedan bladen i ditt tevatten. Det bästa är att plocka bladen tidigt under säsongen, helst innan blomningen, för att den mesta näringen ska finnas bevarad. Använd ungefär 2 teskedar av din teblandning för att brygga en kopp te. Naturligtvis går det även alldeles utmärkt att köpa färdiga torkade örter och blanda som du föredrar.

3 tips för att välja rätt örtte för din detox:

  • Välj ett koffeinfritt örtte
  • Utgå från vilka örter som ingår och vad de har för egenskaper
  • Välj ett ekologiskt örtte för att undvika gifter
Dela denna sida:Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email